Erop of eronder in 2019?

De start van het nieuwe jaar.. alsook een nieuwe pagina in het gevecht tegen de kleine boosdoeners in mijn lichaam.

Het nieuwe jaar! Velen zien het als een nieuwe start, iedereen heeft zijn goede voornemens en de meesten kijken uit naar wat het nieuwe jaar brengt.
Ik behoor deze keer tot de minderheid.. 2019 lijkt mij een onoverwinnelijke berg die ik moet beklimmen. Liefst zou ik gewoon aan de voet blijven staan maar willen of niet, 2019 is er en we moeten er door. De reden is dat, na mijn PET scan in december, mijn oncoloog en ikzelf beslist hebben om over te schakelen naar immuuntherapie. Dit was totaal onverwacht en eerlijk, het is met een klein hartje.

Gezien de behandelingen niet door elkaar mogen lopen, was er een periode zonder therapie ingelast. Voordeel was dat ik tijdens de kerstvakantie met niets rekening hoefde te houden. Eten en drinken hoefden niet op een bepaalde tijdstip, lekker uitslapen, bijwerkingen die verdwijnen, wat meer energie.. Zalig 🙂
De twijfel sloeg ook hard toe, nog zelfs. Doe ik hier goed aan..? wat als het niet werkt? Wat als het wel goed werkt? Dan heb ik opeens weer meer tijd en zelfs dat is iets wat je moet verwerken, hoe raar het ook klinkt. Niet dat ik dat ga doen maar zelfs opgeven gaat soms door mijn hoofd.

Iedereen hoort en prijst de goede resultaten van de immuuntherapie en het heeft inderdaad al heel veel mensen geholpen. Het is niet voor niets dat de grondleggers de Nobelprijs voor de geneeskunde hebben ontvangen.
Melanoom is de eerste kanker geweest waarvoor immuuntherapie is toegepast. Vóór immuuntherapie was de levensverwachting met metastasen na 3 jaar amper 6%. De cijfers nu tonen aan dat 50% van de patiënten met immuuntherapie na 3 jaar nog in leven zijn en dit met een betere levenskwaliteit.
Toch moet je met je voeten op de grond blijven en alle aspecten bekijken. Immuuntherapie werkt bij meer dan 1 op de 3 personen. Ongeveer 10% van de personen waarbij het werkt, moeten de behandeling staken wegens te zware bijwerkingen. Bij de trials werden mensen met hersenmetastasen niet toegelaten omdat de medicatie moeilijker door de bloed-hersenbarriere zou gaan. Bij een latere studie is aangetoond dat de combinatie van 2 soorten immuuntherapie nl Nivolumab en ipilimumab, toch een gunstige invloed hebben bij hersenmetastasen. Ok, ik weet het.. Dit zijn cijfers en statistieken. Zoals ik al eens zei, iedereen is uniek en geen idee hoe het zal verlopen.

Bij deze laten ze bij mij de remmen dus volledig los 😉 en terwijl ik dit post, zijn de eerste druppels van de baxters aan het doorlopen. Het is een gevoel van hoop maar ook van angst. Als dit niet aanslaat of de kanker verspreidt zich vlugger dan dat de therapie zijn werk kan doen, kan ik terugvallen op de doelgerichte therapie. Mijn grootste angst is echter voor wat daarna komt. De doelgerichte therapie is in de meeste gevallen tijdelijk, bestraling en chirurgie zijn lapmiddeltjes. Verdere opties zijn er momenteel niet echt..

Het omgaan met zo’n rollercoaster van emoties en gedachten weegt met momenten zwaar door. Als het werkt, kan ik even terug naar de toekomst kijken. Indien niet.. ja.. dan weet ik het even niet. Gisteren kreeg ik dan nog te horen dat mijn huurcontract niet wordt verlengd. Tussen dit alles moet ik een nieuwe woning vinden en verhuizen tegen 1 mei 😞.
Dat is mijn berg.. de berg waarop ik vandaag de eerste stap zet, dit met toch iets meer ‘Hoop’. Hoop dat het aanslaat, hoop dat de bijwerkingen meevallen, hoop op geluk/liefde en een iets beter jaar, hoop op toekomst 🙂

(Wat meer info over de werking en hoe de behandeling juist werkt, geef ik jullie mee in een volgende blog.)

3 gedachten over “Erop of eronder in 2019?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: