De verhuis obstakels overwinnen..

Het verhuis verhaal..

Eerst eventjes een korte recap. Op 2 januari kreeg ik het bericht dat mijn huurcontract niet wordt verlengd. Mijn contract van 3 jaar loopt af op 1 mei 2019 en zou dan overgaan naar 9 jaar. De verhuurders hebben de voorkeur gegeven aan hun zoon die er nu in komt wonen. Op zich geen zo’n groot drama. Iedereen kan dit overkomen en met de juiste ingesteldheid, ga je op zoek naar een andere woning. Voor mij echter niet zo evident! Door de hersenmetastasen mag ik niet meer met de auto rijden. Hierdoor zijn we aangewezen op het openbaar vervoer. Voor heel wat dingen doe ik beroep op een legertje van vrienden, familie en vrijwilligers om alles vlot te laten verlopen. De nieuwe woonst zou dus dicht bij openbaar vervoer moeten liggen, haalbaar zijn voor zoon en dochter om naar school te gaan, dicht bij het centrum of toch enkele buurtwinkels liggen, 3 slaapkamers hebben en betaalbaar blijven.
Een hele reeks vereisten dus!

Waar ik nu woon zijn de meeste vereisten afgevinkt. Het is een gerenoveerd rijhuisje met tuin, garage, kelder en net groot genoeg voor ons 3tjes. Enige wat niet is afgevinkt is de vlotte verbinding voor dochterlief naar en van school te halen. Hier komt de taak van het legertje dan goed van pas. Het al dan niet verhuizen was hierdoor al eens door mijn hoofd gegaan maar die had ik vlug terug weggestopt na alle voor en nadelen te bekijken. Mijn plan was, voor ik ziek werd, om een woning te kopen. Iets waar je je leven lang kan blijven en er een echte ‘thuis’ van maken. Deze droom is jammer genoeg niet meer mogelijk door de diagnose. In theorie kan ik wel een lening aangaan en hoef ik geen schuldsaldoverzekering. In de praktijk is dit een ander verhaal.. Een schuldsaldoverzekering kan ik sowieso niet meer krijgen en dat houdt in dat ik dan de schuld naar de kinderen zou doorschuiven. Dit is een last dat ik niet op mijn kinderen ga leggen. Een lening kan wel, toch betwijfel ik dat er een bank mij die gaat geven. Ondertussen heb ik mij al neergelegd bij het feit dat het bij huren zal blijven.

Als ik het internet afschuim, zakt de moed mij in de schoenen. De meeste woningen met 3 kamers zijn boven mijn budget en bij appartementen komt meestal nog een serieuze syndic kost bij. Ik vraag mij even af hoe andere eenoudergezinnen dit doen. Als ik dan een betaalbare woning vind, ligt deze te afgelegen of moeilijk haalbaar voor Chloé’s school. Chloé naar een andere school laten gaan is ook een optie maar ik zou haar routine toch zo min mogelijk willen veranderen. Door mijn ziekte moet ze haar al genoeg aanpassen en ze is zo graag op school dat ik haar dit niet wil afnemen.

Het grootste obstakel, in mijn hoofd dan toch, is dat ik mijn situatie moet uitleggen. Wie gaat nu iets gaan verhuren aan iemand die op invaliditeit staat, alleenstaande is met 2 kids en niet kan antwoorden op de vraag of het huren ‘voor een lange periode’ zal zijn.
Moet ik alles vertellen? Dat is ook nog een vraag..
Neen, eigenlijk niet. Er is nog altijd zoiets als privacy maar toch voelt dat ergens als een leugen vertellen. Of ben ik dan te eerlijk?
Immo kantoren vragen een loonfiche op om na te gaan of je de huurprijs iedere maand kan betalen. Kan ik het betalen? Tuurlijk, ik ga niets huren waarvan ik weet dat het niet haalbaar is. Niet iedereen heeft dezelfde prioriteiten waardoor 1/3 van de inkomsten misschien geen gepaste richtlijn is. Denk ook dat de meeste mensen dit wel goed kunnen inschatten.
Toch zijn eenoudergezinnen en mensen met een ziekte minder aantrekkelijk op de huurmarkt. Maar waarom? Er zijn zoveel factoren waardoor iemand zijn huur niet zou kunnen betalen en volgens mij is die even groot bij een ‘klassiek’ gezin.

Mijn zoektocht naar een geschikte woning heeft, wat vlugger dan ik zelf had gedacht, al een happy ending. Ik heb een leuk appartement gevonden op de ideale plaats. Enkel de vereiste van Chloé haar school wordt wederom niet afgevinkt maar dit lossen we wel op. Mijn grootste obstakel was misschien toch niet zo groot in werkelijkheid of is het toeval? 🙂
Nu alle focus op het verhuis en hopelijk voelen we ons in de nieuwe woning weer vlug ‘thuis’.

Een gedachte over “De verhuis obstakels overwinnen..

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: