Je ziet er goed uit

‘Je ziet er goed uit’… Dat is iets wat ik veel te horen krijg. Ik denk dan weer  ‘ja.. Voor iemand die stadium 4 kanker heeft’

Als ik in de spiegel kijk, zie ik helemaal niet iemand die er goed uit ziet. Bleke huid, rode vlekken in het gezicht, acne, donkere kringen onder de ogen, een bad hairday die al meer dan een jaar aansleept, overal littekens, totaal geen spiermassa meer en iets te mager om goed te zijn.
De meeste mensen die mij kennen of foto’s van mij zien zullen nu even denken dat ik aan het overdrijven ben maar neen, het is effectief wel zo. Dat is ook de reden waarom ik geen foto’s post van als ik net opsta 😉 Waar, dat zal wel voor veel mensen gelden en gelukkig zijn er allerlei middeltjes om dit te fixen.

Bad hairday? Bij een hersenoperatie scheren ze een deel van je haar af. De coupe die je daarna hebt is niet echt ‘trendy’ te noemen. De maanden na de operatie was dat zo goed als het kan camoufleren en speldjes instoppen. Door de medicatie werd het dan nog eens een stuk dunner. Er is volgens mij geen enkele vrouw die haar daar goed bij voelt. Ik evenmin. Na wat twijfelen en mijn opties overwegen heb ik een haarstukje aangekocht. Dit bij een zaak die gespecialiseerd is in pruiken en hairextensions bij mensen met kanker of alopecia. Je kan het vergelijken met een clip-in extension. Hierdoor kan je het ‘kale’ – of ondertussen het korte – gedeelte niet zien en heb ik terug wat volume. Het valt ook totaal niet op want ik weet dat heel wat mensen, die ik veel zie, dit niet weten.

Dan de huidproblemen.. De rode vlekken en acne zijn bijwerkingen van de medicatie. Om dit grotendeels te onderdrukken neem ik dagelijks Tetralysal (antibioticum) Dit geven ze ook aan tieners met acne problemen. Sinds kort heb ik nog een zalfje bijgekregen. Om mijn huid zelf ook aan te sterken is mijn dagcreme, nachtcreme en reinigheidsmelk aangepast naar een professioneler merk. Een paar gezichtsverzorgingen met ledlamp zijn er ook al aan te pas gekomen. 
Gelukkig bestaat er nog zoiets als make-up 🙂 De consealer heeft hier zijn hoogdagen. De kleine foutjes die dan nog wat teveel doorschijnen op de foto’s werken we natuurlijk wel weg met een app voordat we ze posten op social-media. 

Er zijn inderdaad veel mensen die net hetzelfde doen zonder dat ze ziek zijn. Extensions zijn dagelijkse kost, zonder make-up komen heel wat vrouwen de deur niet uit, een app gebruiken om er wat beter uit te zien op social-media is ook geen taboe. Toch gaan veel mensen ervan uit dat je er ‘slecht’ zou uitzien als je stadium 4 kanker hebt en associëren kanker vooral met ‘kaalheid’. Tegenwoordig zijn er heel veel patiënten die hun haar gewoon behouden tijdens de therapie. Ook bij sommige chemo’s, verlies je je haar niet. En ja, onze ijdelheid blijft hetzelfde. Kijk maar naar alle mogelijkheden die er zijn: pruiken, protheses, aangepaste bh’s, .. Als ik de deur uitstap wil ik er zoals iedereen goed uit zien en doe hiervoor een extra effort. Of ik mij dan ook goed voel of goed ben is een andere zaak..

12 gedachten over “Je ziet er goed uit

Voeg uw reactie toe

 1. Hey Mieke, ik ben Anja en ben 45j. Ik heb je verhaal gelezen en herken veel dingen die jij doormaakt… Ik ben (nu 2,5jaar geleden) mijn man verloren aan melanoomkanker. Hij was net zoals jij heel positief ingesteld en wou van elke dag nog een goede maken. We hadden al onze hoop op de immunotherapie gezet, maar wat prof. Neyns (UZ Brussel – Jette) ook probeerde, de ziekte was te agressief. Amper 4 maanden nadat de dokters een uitzaaiing in de schildwachtklier hadden gevonden, is Wim overleden. Tot het laatste moment is hij blijven vechten en ik bewonderde net als bij jou, zijn positiviteit en optimisme. Ik hoop echt dat je niet teveel pijn hebt en dat de dokters misschien toch nog iets vinden. Heel veel sterkte in dit moeilijke proces. Groetjes Anja

  Like

  1. Hallo Anja, dank je voor je berichtje. Spijtig om te horen dat jouw man de strijd heeft verloren. Vele mensen zeggen mij dat ik sterk en optimistisch ben. Maar dat helpt je enorm met het verwerken. Ik denk dat dit voor jouw man niet anders zal geweest zijn. Dikke knuffel, Grts

   Like

 2. Hey Mieke, ik ben Vanessa die vroeger in De Panne woonde, de dochter van Mike weet je nog? Ben hier toevallig op gevallen. Ik ben 1 van de “ gelukkige” die na een uitgezaaide melanoom nog in leven is, het vemurafenib gekregen en daarna ipi/ dentritische celtherapie bij Prof. Neyns in UZ Jette. Dit was in 2012…. ik ben er nog maar ben cronisch ziek door de vele behandelingen. Als je wenst te praten…..veel sterkte!

  Like

  1. Hey Vanessa, ik weet het nog.. wel al heel lang geleden! Jammer te horen dat je ook met deze ziekte bent geconfronteerd. Vele mensen onderschatten het toch. Ik ben in behandeling bij Prof Kruse van UZ Gent. Het is wel altijd leuk om te praten met iemand die het ook meemaakt of er dicht bij staat. Dus altijd welkom voor een babbel! Jij ook nog veel sterke Xx

   Like

 3. Hey Mieke! Ik ken je natuurlijk niet, maar las vandaag een artikel over iets van hulp die je geweigerd werd op het station en zo ben ik hier op je blog beland. Wat een verhaal! Ben er stil van. Ikzelf ben 35 jaar en had vorig jaar een basocellulair carcinoom ( ik weet dat dit natuurlijk niet te vergelijken is met jouw melanoom), maar ben er sindsdien toch enorm mee bezig. Het is allemaal zo onduidelijk alles rond deze vorm van kanker… dus heb met een groot hart jou blogs gelezen hier en wil je alleen maar het beste wensen en alleen spijtig dat ik niet voor 14 februari je blog had ontdekt want dan had je zeker een megagrote valentijnskaart van mij gekregen! Want die verdien je 🙂 dikke knuffel en ik weet dat ik ver van je woon (Hasselt) maar toch stuur ik je van hier alle liefde en goede moed en warmte toe! Knuffel, Aline

  Like

  1. Hallo Aline, zo lief van je! Baso’s zijn ook een vorm van huidkanker maar niet levensbedreigend. Ik heb er zelf ook al 3 gehad. Vooral goed insmeren met factor 50+. Ook al is er geen zon. Komt wel goed dan! En hou de valentijnskaart maar voor volgend jaar. 😉 knuffel en groetjes vanuit Deinze!

   Like

 4. Hallo Mieke, je blog gelezen en zo herkenbaar allemaal ben zelf aan de 2 reeks behandeling bezig met tafinlar /mekinist na falen van immunotherapie , 2 operaties gehad voor hersenmetastasen mijn laatste pet/ mri scans waren goed.
  Veel moed !

  Geliked door 1 persoon

 5. Hey Mieke, ik ken je wel niet maar las eerst je voorval met de NMBS en dan je blog. Ik kan veel van mijzelf in jou herkennen zelfs al hebben we een andere kanker. Ik strijd al 4 jaar tegen darmkanker met uitzaaiingen in de longen en rib.
  Operaties, chemo, haaruitval, wat het allemaal met je lichaam en geest doet, bestralingen, littekens ik sta mee op de 1ste rij.
  Heb ook immunotherapie gehad en ook bij mij werkte het niet. Voor het moment heb ik terug bestralingen, volgende week weet ik meer.
  Ook ik heb me al geërgerd aan de medemensen die ik niet ken en wat ze allemaal zeggen tegen mij, ze zouden eens in mijn schoenen moeten staan.
  Ik wens je veel sterkte en het allerbeste
  Ingrid

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Ingrid, zo te lezen heb je ook reeds een lange weg afgelegd. Ik zal meeduimen voor een goed resultaat volgende week 🤞. Al heel veel mensen met een ziekte hebben mij een bericht gestuurd dat ze botsen tegen een muur van onbegrip. Ik wijt het vooral aan onwetendheid maar het maakt het er voor ons niet makkelijker op. Voor jouw ook veel moed en sterkte!
   Groetjes Mieke

   Like

 6. Hallo! Nooit opgeven!! Heb zelf baarmoederhalskanker gehad en gelukkig is de chemo bij me aangeslagen, bij sommige mensen lukt het soms niet, blijven proberen, operatie gehad en nog altijd
  herstellende..maar het zou weg zijn..(Neem ik wel meteen korrel zout..)
  Veel geluk nog en sterkte, ook voor je mooie kinderen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: