Brain pics

Vandaag weer mijn beste smile opzetten, straight hair, benen geschoren, een deftige lange t-shirt en mijn ‘happy Socks’ aan voor mijn nieuwe foto’s. Enige nadeel is dat al dat werk niet op mijn foto’s te zien is, enkel de binnenkant van mijn hoofdje. Wat wel impressionant is.
De MRI is eigenlijk het onderzoek waar ik het meeste tegenop zie. Je wordt het gewoon als je er om de 3 maand onder moet maar het benauwde gevoel blijft wel.

Voor wie niet echt bekend is met de term: MRI staat voor magnetische resonantie imaging. Een MRI-scan brengt van alle onderzoeken de weke delen van het lichaam het meest duidelijk in beeld. Dit is Vocht (zoals hersen- en ruggenmergsvocht) en zachtere weefsels (hersenen, ruggenmerg, zenuwweefsel).

De eerste keer dat ik onder dit toestel mocht, lag ik nog op intensieve. Doordat ze voor de operatie enkel een CT hadden kunnen nemen, was het noodzakelijk om te kijken hoe het er in mijn hoofdje echt aan toe ging. Daar lig je dan, nog half groggy, volledig ingepakt. Je hoofd ligt vast in een halve ovaalvorm, daarop zetten ze een soort raster waar ze nog iets op vastklikken met een spiegeltje zodat je toch je voeten kan zien. Koptelefoon op en oordoppen in want god wat maakt dat spel lawaai! Het opwekken van het magnetisch veld gaat nu eenmaal met veel lawaai gepaard en het apparaat zelf maakt een bonkend geluid. Zelfs met die maatregelen is het alsof een drum naast je staat. Er schieten ook maar een paar cm over links en rechts wanneer je in de tunnel ligt. Die keer toch eens op het kopje geduwd die je in je handen krijgt als het niet meer lukt. Dat ik dus lichtjes claustrofobisch ben, weet ik nu ook.

De keer erop mocht ik onder een iets nieuwere versie van het toestel. Het maakte wel evenveel lawaai maar was iets minder benauwd. Of lag dat aan de xanax die ik voor de veiligheid had genomen? Nu hoeft de Xanax niet meer maar ik ben blij dat ik na 20min er weer vanonder ben.
Dat je eigenlijk zo goed als alle kleren moet uitspelen voor je eronder mag, wist ik niet. Op intensieve had ik nog zo’n sexy ziekenhuisschortje aan waardoor ik hier nu niet echt had bij stilgestaan. Je mag niets aan met metaal in dus is het even nadenken wat je aan moet. Vandaar de lange T-shirt (zonder enig metaal), dikke kousen en geschoren benen 😉

Het leuke eraan is dat je de dag erna de beelden al kan zien op het platform Cozo. Meestal is er een paar dagen tussen voor je op consultatie gaat om de scan te bespreken. Wat doe je ondertussen? Juist.. Zelf doktertje te spelen en de beelden analyseren. Zie je daar iets op? Ja, ik vind het toch redelijk duidelijk. Iets mini ofzo zal ik er ook niet uithalen maar ik zie waar de metastasen zitten en waar het littekenweefsel is. Is het een goed idee om te kijken? Waarschijnlijk niet want als leek kan je heel veel verkeerd interpreteren. Het is ook niet gezegd dat, wanneer je resistent wordt aan de medicatie, de kanker daar terug actief zal worden. Hoogstwaarschijnlijk wel en dan ben je voorbereid. Toen ik in februari, tijdens de immuuntherapie, mijn scans had gezien, wist ik dat het niet ok was. Ik had dan even tijd om het te verwerken voor ik bij de prof moest. De PETscan is een ander verhaal.. daar kan je je zot op kijken en eigenlijk weet je niet wat wat is. Die analyseren heb ik opgegeven 😁.

Ben ik dan ongerust. Neen, niet echt want de PET scan van 5 juli was negatief. Is dit een garantie.. neen maar ik vertrouw erop dat het wel ok zal zijn. Toch is er ergens een stemmetje in mijn hoofd dat paniek zaait waardoor ik op de consultatie weer met klamme handjes bij de prof zal zitten.

3 gedachten over “Brain pics

Voeg uw reactie toe

 1. Ikzelf ga voor MRI naar Maria Middelares en PET gebeurd in Groeninge Kortrijk wel tevreden over . steeds op tijd en radioactief product word via machine ingespoten , de scanduur de helft van AZ Gent of mss hebben ze ondertussen ook
  de nieuwste generatie scanner?Een immuuntherapie bleek bij mij niet aan te slaan en blijkt in de praktijk minder effectief dan ze gehoopt hadden denk ik.enkel de combo trametinib/tafinlar nog steeds goed resultaat.
  Succes,het beste,frank

  Like

  1. Hallo Frank,
   Waarom 2 verschillende ziekenhuizen? Of is er geen mogelijkheid tot PET in de ene?
   Ik heb al mijn onderzoeken in het UZ van Gent. Het radioactief product wordt er ook via machine ingespoten. Duur vd scan zelf is maar een 10min. Wat de MRI betreft, er zijn 3 machines. De een al wat moderner dan de andere. Daar lig ik toch zeker een 20min onder.
   Dat de immuuntherapie niet aanslaat, hoor ik ook veel. Gelukkig hebben we nog de BRAF en MEK. 🤞dat het voor beide nog even mag werken. Groetjes

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: