Next chapter : bestralingen

Tja.. waar beginnen...
De zomer in stijl afsluiten in Valencia is hotel UZ geworden.

De laatste dag op Mallorca is de hoofdpijn beginnen opsteken. Na zo’n leuke en actieve vakantie, stak ik dit wel op vermoeidheid. De andere alarmbelletjes werden ook wat weggewuifd en ik keek vooral uit naar Valencia.

Na bijna 2 weken hoofdpijn (is vooral een druk in mijn hoofd en met momenten een stekende pijn) en draaiingen, begin ik ongerust te worden. Het verhogen van de cortisone en doornemen van pijnstillers hebben niet geholpen. Naar spoed dan maar? Ik word in eerste instantie opgenomen voor pijnbestrijding. Daar baal ik echt wel van! Waarom blijven? Kunnen ze me niet gewoon naar huis laten gaan? Pijnbestrijding lukt van daar ook wel prima. Ik wil naar Valencia!!
De volgende dag staat Onco aan mijn bed. Ik zie dat er iets is en dat het waarschijnlijk geen goed nieuws is. De CT, die ze op spoed hebben genomen, toont aan dat de twee grootste meta’s in mijn hoofd zijn toegenomen. Damn!

Opeens gaat alles in een stroomversnelling. Ik weet niet meer waar mijn hoofd staat. Afspraak bij prof radiotherapie, masker voor de bestraling wordt gemaakt, PET scan, .. alles op 2 dagen tijd. Ik heb even adem nodig. Wat ik zeker weet: de doelgerichte therapie doet zijn werk niet meer en ze starten met bestralingen.

Ik heb geen idee wat me te wachten staat. Prof Boterberg heeft me alles wel duidelijk uitgelegd maar toch. Ik staarde naar het voorbeeldmasker en kon alleen maar denken dat ik claustrofobisch ga zijn. Het gedacht dat je wordt vastgemaakt aan een tafel en je hoofd volledig vast zit. MRI is één ding maar dit lijkt nog zo veel enger. Veel tijd om er over na te denken heb ik niet want 2u later ben ik al terug op radiotherapie om het masker te laten maken. Het materiaal voor het masker wordt eerst verwarmd in water zodat het soepel wordt en zo rond mijn hoofd en hals kan gemodelleerd worden. De warmte valt wel mee en ik kan nog altijd goed ademen. De verpleegkunde knijpt even in mijn hand en zegt dat ik best mijn ogen toe doe en mij concentreer op mijn ademhaling. Wie ‘Gevoel voor tumor’ heeft gezien, heeft wel een idee van wat het juist is. Eigenlijk valt het nog mee. Het is niet zo dat het heel strak rond mijn gezicht zit. Dit gedeelte zit er toch al op. πŸ™‚

Ik heb een weekend wat op mijn positieven kunnen komen. Mijn vriendinnen hebben mij het ganse weekend overladen met foto’s en filmpjes van Valencia. Hierdoor voelde het toch een beetje als erbij zijn. Om mijn weekend dan niet helemaal de mist in te laten gaan, heb ik het verjaardagsfeestje van een collega onveilig gaan maken :-). Maar nu is het tijd voor het echte werk : starten met de bestraling.
Wat is het juist: De stralen doden de kankercellen via beschadiging van hun genetisch materiaal. Hierdoor kunnen ze niet meer delen en krimpt de tumor. Genezen doet het niet maar het geeft je wel weer wat meer tijd.
Normaal gaan ze de ganse week bestralen. In totaal dus 5x. Vergeleken met andere kankers is dit niet veel maar gezien het een volledige schedelbestraling is, is dit het maximum. De bestraling zelf zou ik niet voelen maar er hangen wel wat bijwerkingen aan vast. Het meest zichtbare is dat mijn haar zal uitvallen. Nu daar hebben we wel weer een oplossing voor πŸ˜‰

Op zich klinkt het allemaal wel ok. Toch is het gissen naar wat het effectief gaat geven en hoe ik mij daar bij voel. Op papier is het toch nog anders dan het beleven. Let’s hope dat het meevalt.

Op aanvraag van verschillende mensen, ga ik voor deze week een dagboek bijhouden. Het volledige verslag is voor volgende week!12 gedachten over “Next chapter : bestralingen

Voeg uw reactie toe

  1. Good luck πŸ€sterkte en veel courage is het enige wat ik je kan toewensen denken aan je ook al ken ik je niet persoonlijk πŸ‘πŸ»β€οΈπŸ€πŸ’ͺ🏻

    Geliked door 1 persoon

  2. Ben zelf ook stage IV patient, ik lees sinds een tijd je blog. Ik ben steeds meer onder de indruk van je levenslust,je moed en je zelfrelativeringsvermogen. Veel kracht en de nodige dosis gelukt toegewenst ! :<3

    Geliked door 1 persoon

  3. Als verpleegkundige met pensioen gaat mijn hart naar je uit . Ik wens je heel veel sterkte en moed toe en zal zeker voor jou duimen πŸ‘πŸ‘πŸ‘een hele lieve knuffel 😘😘😘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: