Another chapter : Chemo

Chemo??.. Ik hoor nu waarschijnlijk wel veel verbazing en vele vraagtekens. Had ik niet gezegd dat dit niet helpt? geen optie? Ja.. ze hebben me toch kunnen overtuigen.

Melanoom is inderdaad slecht te behandelen met chemo. Bij uitzaaiingen is soms chemo met dacarbazine mogelijk om de ziekte af te remmen. De kans dat het aanslaat is amper 5%. Dat is de reden dat ik het voor mezelf ook niet wou. Je lichaam volpompen met vanalles en eigenlijk bijna zeker zijn dat het niet gaat werken.

Waarom nu toch akkoord gaan?
In de weken na de bestraling, voel ik mij meer slecht dan goed. De vermoeidheid houdt me in de zetel. Van zodra ik iets doe, ben ik kortademing, draaierig en heb ik spierpijnen. De hoofdpijn en het overgeefachtig zijn, blijven ook aanslepen. Ik kan mij moeilijk concentreren en loop er met momenten bij als een kieken zonder kop. Brood in de frigo stoppen, vergeten dat er iets op het vuur staat, afspraken vergeten.. noem maar op.

De MRI en PET, die 6 weken na de bestraling zijn afgenomen, tonen aan waarom ik mij zo voel. Ze tonen aan dat de metastasen in mijn hoofd tov september stabiel zijn maar dat ik meer vocht in mijn hersenen heb. Geen reden tot paniek volgens de prof. Het gebeurd dat de metastasen in het begin iets groter lijken door de bestraling en dat er wat vocht bijkomt. Dit is de oorzaak van mijn hoofdpijn.
De PET scan toont aan dat er nog steeds activiteit is in mijn hersenen. Geen zo’n goed nieuws dus :-(. De bestraling zou na 6 weken toch op zijn minst de activiteit moeten stilleggen.

Wat zijn mijn opties? Afwachten of chemo.
De oncoloog legt mij uit dat het niet de standaard chemo is die ze zouden geven. Het is chemo met het bestandsdeel Temozolomide. Deze chemo wordt voornamelijk gebruikt bij hersentumoren omdat deze goed door de hersenbarriere gaat. Dit zou de bestraling een duwtje in de rug geven en het effect wat verhogen. Nog een positieve noot is dat, wanneer het effect gunstig is, ik een rechallange kan doen op de targeted therapie en wel op de nieuwe generatie van de pillen. klinkt super toch? Hoe kan ik iets weigeren dat nog wat hoop geeft. Vooral het idee dat ik daarna de nieuwe BRAF/MEK remmers mag uitproberen, daar word ik blij van. Dus waarom niet je grenzen verleggen?

Ondertussen wordt het nog even afzien. Een paar daagjes ziekenhuis zijn er ook weer aan te pas gekomen. Door de druk ben ik beginnen overgeven en was ik traag in mijn spraak. De symptomen hebben ze onder controle kunnen krijgen en loop er nu bij met een cortisone/litican pomp. Geen zicht maar helpt wel 😊.
Spijtig genoeg viel mijn ziekenhuisbezoekje heel slecht. Mijn opa is ondertussen overleden en zijn begrafenis was de dag na mijn opname. Ik was te zwak om te gaan maar in mijn hart heb ik toch op een andere manier afscheid genomen. Dan nog mijn verjaardag.. mijn bucketlist feestje mocht ik annuleren. Daar heb ik dus wel serieus van gebaald maar we plannen die wel ergens in het voorjaar. De #forever39 is er al een paar jaar en er kunnen wel nog enkele maanden bij 😘

De bijwerkingen van de chemo zijn ook niet te onderschatten. Het ondermijnt mijn immuunsysteem en ik moet heel voorzichtig zijn om geen infecties op te lopen. De planning is om 2 kuren te krijgen. 5 dagen iedere dag chemopillen nemen en dan 3 weken niets om daarna dit nog eens te herhalen. De folder heb ik vluchtig doorgenomen. Ik zal wel merken wat het allemaal geeft. Het eerste pilletjes zijn binnen en nu vooral Fingers crossed 🀞🀞🀞

5 gedachten over “Another chapter : Chemo

Voeg uw reactie toe

 1. Ik wens je heel veel moed … Het eerste bericht dat ik van je las, was dat over de trein. En ik hoop dat deze zes weken voor jou in een sneltreinvaart mogen voorbij gaan …

  Geliked door 1 persoon

 2. ik heb eindeloos respect voor mensen gelijk jou Mieke.! Met je ongelofelijke dosis energie & positiviteit. Ik wens je veel sterkte toe en hoop dat die weken snel voorbijvliegen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jaren werkte ik als verpleegkundige op hematologie en medische oncologie. Daar zag ik ook dezelfde kracht en onzekerheden van mensen tijdens het hele proces van kanker hebben en behandeld worden. Dezelfde kracht die jij hier ook laat zien en de twijfels over de therapie.
  Fijn dat ik met je mee mag lezen.
  Sterkte met alles!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: