Braftovi en Mektovi

Eindelijk gestart met de nieuwe targeted therapie (doelgerichte therapie): Braftovi en Mektovi 🙂

Braftovi en Mektovi, dit is geen nieuwe therapie maar de verbeterde versie van de pilletjes waar ik een kleine 2 jaar redelijk goed mee was. Degenen die mijn blog volgen of ‘geen chemo, wat dan wel’ hebben gelezen, zullen weten dat deze heel goed werken maar dat er op een bepaald moment resistentie optreedt. Die resistentie is er sedert september 2019. De pilletjes heb ik toen nog even doorgenomen omdat de dokters ervan uitgingen dat het nog werkte ter hoogte van mijn lichaam. Eind november, na vaststelling dat de meta’s in mijn hoofd terug progressie toonden en we zijn overgeschakeld naar chemo, ben ik deze gestopt.

Door de invloed van de chemo op mijn bloedwaarden hebben we de herstart 3x moeten uitstellen. Mijn witte bloedcellen en bloedplaatjes stonden veel te laag. Na een transfusie voor beide, zijn ze gelukkig aan het herstellen en mocht ik starten.
Ben ik dan niet meer resistent? Die kans zit erin 🙂 Ik val hier even in herhaling mbt een andere blog maar ik geef het graag nog eens mee. Er is een kans dat de resistentie na verloop van tijd wegvalt als je stopt met de medicatie. Hiervoor is er een studie geweest in het UZ Brussel. Hoelang het ditmaal zal aanslaan, weten ze niet maar het zal sowieso minder lang zijn als de eerste keer. Tussen mijn stop en herstart zitten een week of 11. Wat normaal genoeg moet zijn om de resistentie uit mijn lichaam te hebben. Let’s hope!

Wat is het verschil tussen de vorige generatie targeted therapie en deze nu voor patiënten?
De werking is hetzelfde maar praktisch is het wel anders.
Bij de Tafinlar en Mekinist waren het 3 pilletjes s’morgens en 2 s’avonds op nuchtere maag. Nu zijn het in totaal 12 pillen per dag. Bij de Mektovi is dit 3 s’morgens en 3 s’avonds, bij de Braftovi zijn het er 6 in 1x ofwel s’morgens ofwel s’avonds te nemen. Momenteel neem ik de Braftovi s’avonds. Zelf had ik gedacht om het grote aantal s’ morgens te nemen maar dit wordt mij door iedereen wat afgeraden.
Mocht iemand die reeds ervaring met de pillen heeft, zijn ervaring willen delen, graag!
Wat wel beter is, het hoeft niet op een nuchtere maag! Joepie! Geen rekening meer houden met wanneer wel en wanneer niet eten. Zalig gewoon. Al vraag ik mij af.. wat met een etentje? Een glas cava of wijn mengen met 9 van die pillen zal ook wel niet ideaal zijn?
Juist te hopen dat mijn maag al die medicatie goed verdraagt. Die 12 pillen zijn nu niet de enige dat ik moet nemen. Er is nog de medrol (cortisone), maagbeschermer, twee tegen de misselijkheid, antibiotica omdat ik al zolang op cortisone zit, kalktablet (ook door langdurig gebruik cortisone) en wanneer nodig een pijnstiller. Een hele boterham dus 🙂
Qua bijwerkingen zou het nog meevallen. Volgens mijn consulente verdragen patiënten deze beter dan de vorige versie. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagpijn, diarree en overgeven. Misschien best ’s avonds ook een maagbeschermer nemen.. De rest van de bijwerkingen zijn huidklachten, gewricht- en spierpijnen, oogklachten, bloedklachten, leverproblemen en overige..
Om het gemakkelijker te zeggen. Vanalles dus 😉

Toch ben ik met een goed gevoel gestart. Ik heb er vertrouwen in dat het terug gaat aanslaan en ik, na wat moeilijke maanden, even de rust terug vind en kan genieten. Ik was sowieso van plan om te genieten maar als dit goed gaat, zal ik dit dubbel en dik doen.

Groetjes xx

2 gedachten over “Braftovi en Mektovi

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: