Zonnebank & Zonnebaden vs huidkanker

In het programma ‘achter de feiten’ op radio 1 ging het deze week over de gevolgen van zonnebank en het voorstel van het sluiten van de zonnebankcentra’s door CD&V.

Het is wetenschappelijk bewezen dat bruinen onder de zonnebank schadelijk is. Dat weten de meesten onder ons al geruime tijd maar toch wordt er nog massaal gebruik gemaakt van de zonnebank.
Het aantal huidkankers stijgt jaar na jaar en je huid wordt er ook niet beter van (meer rimpels).

Lieve Lijnen getuigt in het programma over het begin dat de zonnebanken hun intrede deden. De ‘zonnebank generatie’ noemt ze het. Ik herinner mij die periode heel goed. Plots kan je bij de kapper, kinesisten, schoonheidsinstituten,.. onder de zonnebank gaan liggen. Als klein meisje ging ik mee met mijn mama en bleef bij haar zitten terwijl zij onder de zonnebank lag.
Heb ik het daar opgedaan? Neen, denk dat niet. Heeft het goed gedaan? Neen, dat denk ik nu ook niet. Zelf heb ik ook onder de zonnebank gelegen dus ikzelf ben ook wel deels verantwoordelijk voor mij huidige gezondheid. Niet dat ik dat frequent deed maar met mijn huidtype was dat niet aan te raden.

Zelf heb ik, door onder de zonnebank te liggen, in 2011 ontdekt dat ik melanoom heb. Door een operatie zag ik er redelijk bleek uit. Om toch wat kleur te hebben, ben ik een paar keer naar de zonnebank geweest. De plaats waar een moedervlek zat, begon hierdoor vreselijk te jeuken. In paniek heb ik toen de dermatoloog gebeld en ja.. melanoom. Gelukkig hebben ze het dan kunnen wegsnijden en zag het er goed uit tot er in 2017 uitzaaiingen zijn vastgesteld.

Zonnebank beter dan liggen braden in de zon? Vroeger werd je onder de zonnebank vrijgesteld aan een hoge dosis UV stralen en je mocht er zolang onder zoals je wou. Je was gegarandeerd verbrand! Nu zijn de zonnecentra’s strikter en moet je een fiche invullen zodat ze weten welk type je bent. In de zon kun je nog altijd liggen zolang je wilt en als je je ogen eens laat afdwalen, in de zomer of op reis, zie je een heleboel mensen die er zo rood als een tomaat uitzien. Toch heb je onder de zonnebank meer schadelijke stralen dan bij het zonnen.

Als kind ben ik een paar keer zwaar verbrand door de zon. Dat was ook het eerste wat prof Brochez (dermatologie UZ Gent) mij vroeg toen de diagnose werd gesteld. Nu kan ik tot vervelens toe vragen aan mijn vrienden en familie als ze zijn ingesmeerd. Dat is het eerste wat men MOET doen als men in de zon loopt of ligt. Insmeren, insmeren en opnieuw insmeren. Niet insmeren met de blauwe pot Nivea of oliën maar minimum met factor 30. Hydraterende crèmes versnellen juist het verbrandingsproces. Vele mensen denken ook dat je bij factor 50 geen mooi bruin velletje zal krijgen. Een vriendin van me dacht zelfs dat ze eerst moest verbranden voordat ze bruin zou worden. Niets is minder waar! Het bruiningsproces gaat langzamer maar blijft ook langer omdat je niet gaat vervellen.

Wat is er dan beter? Zowel van zonnebank als van de zon kan je huidkanker krijgen. Sommige huidkankers zijn niet levensbedreigend maar kunnen de huid flink beschadigen. Melanoom daarintegen is een agressieve huidkanker en moeilijk te behandelen indien uitgezaaid. Je kan wel denken dat je je goed beschermd maar ik zou toch afraden om onder de zonnebank te gaan en de zon te vermijden rond de middaguren.
Kan ik de CD&V volgen met hun voorstel? Ja, toch wel. Maar ik vind ook dat mensen zelf mogen beslissen of ze onder de zonnebank gaan of niet. Zelfde met roken en alcohol. Men kent de gevolgen hiervan.

Spijtig genoeg wordt melanoomkanker, zo noem ik het, niet genoeg in ‘de picture’ gezet. Vele mensen beseffen niet wat het inhoud en denken dat het vrij onschuldig is. Geloof mij… zo onschuldig is het niet!
Ik hoop enkel dat er toch wat meer bekendheid wordt aan gegeven.

link naar interview Lieve Lijnen : https://radio1.be/we-smeerden-nivea-van-de-blauwe-pot-en-gingen-dan-de-zon-liggen-lieve-lijnen-kreeg-huidkanker-op

Een gedachte over “Zonnebank & Zonnebaden vs huidkanker

Voeg uw reactie toe

  1. Bij mij was het ook door de zonnebank 😌 veel te veel geweest (turbo’s met mijn bleke huid!) en veel keer verbrand ….
    Factor 50 is tegenwoordig niet meer voldoende, ik heb een panische angst voor mijn dochter van 10, haar velletje is niet zo bleek als de mijne maar sinds ze klein is weet ze dat de zon gevaarlijk is. Vorige week toch klein beetje verbrand geweest op haar schouders met factor 50……

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: